Освіта та самоосвіта

Реферати, дослідження, наукові статті онлайн

Шизоїдний тип особистості та його соціально-психологічна адаптація

Для шизоїдного розладу особистості характерні слабкість прихильностей і соціальних контактів, схильність до фантазування, відлюдництва і самоаналізу, а також обмежена здатність виражати почуття і відчувати задоволе­ння. Шизоїдні особи часто виявляють незначний інтерес до сексуальних контактів (або зовсім не виявляють), надають перевагу усамітненій діяльності та мають небагато близьких друзів і довірливих стосунків (або зовсім не мають). Зазвичай вони отримують задоволення лише від невеликої кількості видів діяльності (або не отримують задоволення від жодного виду діяльності взагалі). Такі особи здебільшого проявляють емоційну холодність, відстороненість або сплощену афективність і зовні виглядають байдужими до похвали чи критики.

Основні симптоми цього розладу поєднують дивні уявлення або магічне ­мислення, що впливають на поведінку людину і є несумісними із субкультуральними нормами (наприклад, віра в телепатію, ясновидіння); дивне мислення і мовлення (наприклад, багатослівність, метафоричність, надмірна деталізація); підозрілість або параноїдні ідеї; незвичний перцептивний досвід, зокрема тілесні ілюзії; дивну, ексцентричну поведінку або зовнішність; неадекватний або оглушений афект; відсутність близьких друзів чи знайомих (окрім родичів); надмірну соціальну тривожність, що пов’язана, найімовірніше, з параноїчними страхами, ніж із негативними судженнями про себе.

Мають стабільні та постійні інтереси, небагатослівні. Внутрішній світ майже завжди закритий для інших і заповнений захопленнями і фантазіями, які призначені тільки для «потішання» самого себе. Можуть проявляти схильність до вживання алкоголю, що ніколи не супроводжується відчуттям ейфорії.

Психосоматичні особливості зустрічаються досить рідко, частіше окремі шизоїдні риси приєднуються до психоаналітичних особливостей. Статистика свідчить про те, що у представників чоловічої статі соматичний фон набагато стабільніший, ніж у жінок. До активних особливостей соматичного типу особистості належать такі (за Личко):

  • відсутність довірчих відносин з людьми;
  • ігнорування усталених суспільних норм;
  • прагнення до усамітнення у всіх видах діяльності;
  • низький інтерес до протилежної статі;
  • знижена реакція на критику і похвалу;
  • нездатність до прояву яскравих почуттів і емоцій;
  • емоційна відчуженість і холодність;
  • зниження здатності отримувати задоволення.